Somon crocant

Ingrediente:

  • 2 bucăţi de somon
  • 1 portocală
  • 1 grapefruit
  • 1/2 lămîie
  • iaurt
  • 1/4 măr
  • 1 avocado
  • 3 cartofi mici
  • 2-3 căţei de usturoi
  • ulei de măsline extravirgin
  • seminţe de pin
  • sare, piper

Am spălat bucăţile de somon, le-am uscat uşor cu un prosop de hîrtie şi apoi le-am frecat bine cu sare şi piper. Le-am lăsat să se odihnească vreo 20 de minute.

Pentru salată, am decojit portocala şi grapefruit-ul, din care am stors deoparte cîte o lingură de suc. Le-am tăiat în bucăţi mici într-un bol mare. Am fiert cartofii cu puţină sare, i-am tăiat şi i-am adăugat deasupra. Am pus şi o lingură de seminţe de pin, după care, la sfîrşit, am adăugat avocado, zdrobit grosolan cu furculiţa. Am turnat deasupra vreo două-trei linguri de sos, am pus un fir de sare şi unul de piper, după care am amestecat totul. 

Pentru sos, am zdrobit usturoiul într-un bol, l-am pisat cu sare şi piper şi apoi am adăugat, treptat, o lingură de ulei de măsline. L-am frecat pînă s-a făcut spumos, ca mujdeiul. Am adăugat apoi o lingură de suc de portocale şi una de suc de grapefruit, proaspăt stors. Am amestecat mai departe pînă s-au omogenizat toate cele, după care am mai adăugat cîteva linguri de iaurt.

La sfîrşit, am pus somonul la prăjit în tigaie, cu o lingură de ulei de măsline. L-am lăsat la foc mic, 6 minute pe fiecare parte. Chiar înainte să-l scot din tigaie, am făcut focul mare, cît să prindă o crustă aurie, crocantă.

somon 1

I-am pus alături cîteva felii de pîine de făină integrală cu mălai şi restul de sos…

somon 2Salata, din păcate, nu s-a ridicat la înălţimea somonului, dar tot a fost o cină excelentă şi uşor de făcut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s