Pui în lămîie cu sos de ciuperci & sos de usturoi

Pentru că pofteam de ceva vreme la ciuperci, am hotărît să facem un pui la grătar marinat în lămîie, cu un sos de ciuperci.

Ingrediente (pentru 4 porţii):

  • 400-450 de grame de ciuperci (noi am folosit de 4 feluri: maitake, maitake albe, bunashimeji, eringi)
  • 400 de grame de piept de pui (2 bucăţi medii)
  • 1 ceapă mare
  • cîţiva căţei de usturoi
  • 4-5 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 lămîie
  • 1 cană de iaurt
  • sare şi piper
  • pătrunjel, mărar

Întîi, am tăiat ciupercile în bucăţi potrivite, la grămadă, indiferent de soi. Le-am spălat puţin şi le-am lăsat să se scurgă de apă.

Am curăţat puiul de pieliţe şi grăsime şi l-am pus la marinat cu zeama de la o lămîie, o lingură de ulei de măsline şi un vîrf de sare şi unul de piper. L-am lăsat aşa cam 45 de minute (se poate şi mai mult).

Am tăiat ceapa mărunt, după care am făcut sosul de usturoi: am zdrobit căţeii într-un bol şi i-am pisat cu un pistil de lemn – de fapt, pistil pentru susan, dar a mers 🙂 am pus un vîrf mic de sare şi unul de piper şi apoi am continuat să zdrobim şi amestecăm adăugînd din cînd în cînd, cîte puţin, ulei de măsline (cam o lingură). Cînd amestecul a devenit păstos, am pus deasupra un sfert de cană de iaurt şi am amestecat pînă s-a omogenizat complet sosul.

Într-o oală mare de lut, am turnat două linguri de ulei de măsline şi am pus ceapa la călit. I-am adăugat doar un praf de piper, fără sare. 

Cînd ceapa a început să prindă culoare, am adăugat ciupercile scurse de apă şi le-am amestecat în oală.

Pe măsură ce ciupercile au început să lase apă, am adăugat treptat iaurtul rămas (3/4 de cană) şi 1/4 din sosul de usturoi făcut înainte. Am acoperit oala cu un capac şi am lăsat să fiarbă totul la foc mic, amestecînd din cînd în cînd să nu se prindă. Ultima dată cînd am pus iaurt, am presărat şi nişte mărar uscat şi nişte pătrunjel verde. A durat cam 45 de minute pînă a scăzut apa şi s-a închegat sosul.

Între timp, pe celălalt ochi, am pus puiul marinat în tigaie, fără ulei. L-am făcut cîte 3-4 minute pe fiecare parte, pînă a prins culoare.

Şi gata! Între timp, am fiert nişte orez brun cu morcovi şi l-am aşezat de garnitură:

Ne-am lins pe degete 😛

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s