Ouă de Paşti & coji de ceapă :)

Ce faci cînd afli de pe o zi pe alta că ai o mini-petrecere cu colegii & profa la şcoală, la care ar fi bine să duci nişte mîncare tradiţională de la tine din ţară? Şi stai prost cu ingredientele, timpul şi ideile? Simplu: dacă tot e înainte de Paşti, duci nişte ouă roşii. Bine-bine, şi cu ce le vopseşti în Japonia, unde nu găseşti pliculeţe de vopsea de ouă? Păi… recurgi la metodele tradiţionale: coji de ceapă 😛

Nu mai făcuserăm asta niciodată pînă acum, aşa că am avut un pic emoţii, dar a ieşit bine pînă la urmă.

Am luat întîi cojile de la vreo 6-7 cepe medii şi le-am pus în apă la fiert. Pe cînd a început să bolborosească apa, am aruncat în oală o linguriţă de sare şi vreo două linguri de oţet (să fixeze culoarea). 

Le-am lăsat să fiarbă liniştite, la foc mic, vreo jumătate de oră, pînă cînd apa a început să arate aşa la culoare:

Am pus apoi ouăle (vreo zece), uşor, unul cîte unul – le-am ţinut înainte vreo două ore la temperatura camerei, ca să nu se crape coaja la contactul cu apa fierbinte. Le-am lăsat să fiarbă molcom, la foc mic-mic, vreo 20-25 de minute, după care le-am scos pe un şervet uscat, le-am lăsat să se răcească şi apoi le-am dat puţin cu ulei pentru luciu. Iată rezultatul final:

Nouă ne-a plăcut cum au ieşit 😀 Poate ar fi fost bine să le punem într-un dres ca să nu se atingă frunzele de ceapă de ouă – au lăsat pe unele nişte dîre ca nişte zgîrieturi – dar au fost mai interesante aşa. Au fost senzaţia petrecerii – e minunat să vezi o profă japoneză ciocnind ouă de Paşti româneşti cu studenţi chinezi şi coreeni…

Oricum, faptul că au ieşit atît de bine doar cu coji de ceapă a fost o revelaţie pentru noi – am zis că de-acum încercăm să nu mai folosim chimicale din comerţ şi o să experimentăm cu tot soiul de alte vegetale pentru alte culori. Înţelepciunea din bătrîni e pe bune.

Advertisements

2 thoughts on “Ouă de Paşti & coji de ceapă :)

  1. wow , foarte interesant, o sa incerc si eu la anu’…anul asta e prea tarziu :(…eu mai stiam(din auzite doar) de coji de nuca pt culoarea maro si frunze de varza rosie pt. culoarea albastra….felicitari oricum, au iesit f frumoase.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s